Conferentie: Leven in het heelal

Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 is er op woensdagmiddag 13 maart de gratis conferentie Leven in het heelal in NEMO Science Museum.

We kijken naar onze eigen aarde en wat die zo geschikt maakt voor leven. Kan dat leven ook andere plekken bestaan, bijvoorbeeld op Mars, of op planeten bij andere sterren? En wat als mensen buiten de aarde gaan wonen, in het ruimtestation bijvoorbeeld, waar moet je dan rekening mee houden?

Schrijf je hier in voor de conferentie.

lezing: De zoektocht naar buitenaards leven

In deze lezing vertelt sterrenkundige Djoeke Schoonenberg over de zoektocht naar exoplaneten en tekenen van buitenaards. De vraag of buitenaards leven bestaat is een van de meest intrigerende vragen die astronomen proberen te beantwoorden. Er zijn al bijna vierduizend planeten ontdekt rondom andere sterren dan de zon – zogenaamde exoplaneten – en er worden nog veel meer ontdekkingen verwacht. Een behoorlijk aantal van deze planeten is rotsachtig zoals de aarde en bevindt zich in de `bewoonbare zone’, waar vloeibaar water aanwezig zou kunnen zijn.

workshop: Een fantastische sfeer voor leven

Wat hebben we nodig voor leven en waarom is onze planeet zo’n fantastische plek om te leven? Ontdek de bijzondere eigenschappen van onze aardkorst en de atmosfeer: het schilletje van onze aarde waarin wij en al het andere leven zo goed kunnen bestaan.

workshop: Maak kennis met mijn buitenaardse vriendje

Mensen, dieren en planten zijn helemaal aangepast aan de omstandigheden op onze aarde. Dieren zijn aangepast aan de soms barre omstandigheden waar zij leven en zelfs planten vind je op de meest onherbergzame plekken.
Als er leven zou zijn op andere planeten, hoe zou dat er dan uitzien? Aan welke omstandigheden is dat leven aangepast? Met wetenschappelijke gegevens van exotische plaatsen in ons heelal, filosoferen we over het leven er op die nu nog onbereikbare plekken.
Rondom ditzelfde thema is er ook een workshop voor groep 5-8: “Hoe ziet jouw alien eruit?”

workshop: Hoe ziet jouw alien eruit?

Alle leven op aarde is goed aangepast aan de eigen omgeving. Denk bijvoorbeeld maar aan ijsberen op de Noordpool en cactussen in de woestijn. Als er leven is op andere planeten, dan moet dat ook goed aangepast zijn aan de omstandigheden daar. In deze workshop gebruiken we onze fantasie om te bedenken hoe wezens die op andere planeten leven eruit zouden kunnen zien.
Rondom dit thema is er ook een workshop voor groep 1-4: “Maak kennis met mijn buitenaardse vriendje”

workshop: Wonen in het ISS

Astronauten leven in de ruimte in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Daar doen ze onderzoek voor de wetenschap. Toch moeten ze ook gewoon leven zoals jij en ik. Ze moeten slapen, zich wassen en eten. Dat gaat in de ruimte toch net even anders dan hier op aarde. In deze workshop laten we het dagelijks leven van de astronauten zien, en doen we een paar leuke proeven om zelf een beetje te ervaren hoe dat is.

workshop: Maak een kweeklamp voor een plant op de maan

Begin 2019 landde de Chinese sonde Chang’e op de maan. Deze sonde had wat zaadjes bij zich. Een van deze zaadjes is ontkiemd, en zo heeft er heel eventjes een katoenplantje op de maan geleefd. Stel dat je een onbemande sonde met plantjes naar de maan stuurt. Daar kan het wel twee weken achter elkaar donker zijn. In deze workshop maak je een systeem om te zorgen dat jouw plantjes toch voldoende licht krijgen. Daarvoor kijk je onder andere naar de werking van een stroomkring.