Conferentie: Terug naar de Maan

Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 is er op woensdagmiddag 31 oktober 2018 de gratis conferentie Terug naar de Maan in NEMO Science Museum

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de mens voor de eerste keer een voet op de maan zette. Tegenwoordig wordt nagedacht over een terugkeer naar de maan, bijvoorbeeld in de vorm van een permanente maanbasis. Daarnaast gaan we tijdens de workshops natuurlijk ook kijken naar de invloed van de maan op ons leven van alledag.

lezing: Naar de maan

In 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. Ruimtevaartorganisaties als ESA en NASA plannen een terugkeer naar de maan en denken zelfs na over een permanente maanbasis. Samen met Sander Koenen nemen we een kijkje in de geschiedenis en de toekomst van het maanreizen. Waarom willen mensen daar zo graag naartoe? En hoe doe je dat, reizen naar de maan?

workshop: Kijk, de maan!

Wat kan je doen in een klas als waarnemen centraal staat? Dit thema gaan we uitbouwen met het kijken naar een maanposter, identificeren van kraters en een bouwpakket om de maanfasen goed uit te leggen. De deelnemers gaan ook naar huis met een prachtige augmented maanposter voor in de klas.

workshop: Hoe overleef ik de maan?

Hoe zou het zijn om op de maan te wonen. Eén ding is zeker: eenvoudig is het niet. De omstandigheden zijn daar heel anders dan op aarde. In deze workshop gaan we onder andere kijken hoe we aan onze basisbehoeften als zuurstof, water en een gezonde maaltijd kunnen voldoen.

workshop: Maankarretjes

Autorijden op de maan lijkt op autorijden op aarde: vier wielen en een plankje. Maar op de maan zijn geen tankstations en is het misschien te onveilig om zelf rondjes te rijden. Tijdens deze workshop gaan we van de werking van het wiel naar het op afstand besturen van een robotauto, zodat je straks goed bent voorbereid op een ritje op de maan.

workshop: Verhuizen naar de maan

Als je naar de maan wilt verhuizen, moet je goed nadenken hoe je daar kan wonen. De maan is een totaal andere omgeving dan wij gewend zijn op aarde. In deze workshop onderzoeken we de verschillen tussen de aarde en de maan. We reizen naar de maan en met alle kennis die we opdoen, ontwerpen we een plek om daar te kunnen wonen.

workshop: Invloed van de Maan

Wat merken we daar eigenlijk van, die maan die we bij helder weer bijna iedere nacht aan de hemel zien staan? In deze workshop ontdek je met praktische activiteiten voor in de klas op welke manieren de maan invloed heeft op de aarde en de wezens die daar wonen. Je komt erachter hoe het komt dat de maan er telkens anders uit ziet, dat sommige dieren zich anders gedragen met volle maan en waarom je de maan de schuld kunt geven als je pasgebouwde zandkasteel ineens wordt weggespoeld door de zee.

workshop: Maak een seinlampje voor je ruimtepak

De zender van je ruimtepak is defect. Omdat je toch graag je dagelijkse ruimtewandeling op de maan wilt maken, heb je een nieuw communicatiesysteem nodig. Ontwerp en maak een seinlampje voor op je ruimtepak, waarmee je codes naar het ruimtestation kunt sturen.