Zonsverduistering

In de ochtend van vrijdag 20 maart 2015 is vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Meer dan 80% van de zon verdwijnt dan achter de maan. Dat is niet voldoende om het donker te maken, maar wel genoeg om op te vallen! Voor een volledige zonsverduistering moet je een reis boeken naar de Færøer eilanden.

De zonsverduistering duurt in Nederland van 9.30 uur tot 11.48 uur. Het hoogtepunt is rond 10.37 uur.
hemel.waarnemen.com maakte een animatie waarop je kan zien hoe de zonsverduistering van 20 maart in Nederland zal verlopen.

Wat is een zonsverduistering?
Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon schuift. Vanaf de aarde gezien staat de maan dan voor de zon, waardoor wij deze niet meer kunnen zien. Jouw plek op de aarde bepaalt jouw zichthoek en die bepaalt weer of je een volledige, gedeeltelijke of helemaal geen zonsverduistering kan zien.
Voor een zonsverduistering is het nodig dat de maan precies in de richting van de zon staat. Zonsverduisteringen vinden dus altijd plaats tijdens Nieuwe Maan. De zon schijnt dan op de kant van de maan die wij niet kunnen zien. Maar niet iedere Nieuwe Maan is er ook een zonsverduistering. Dat komt omdat de baan van de maan om de aarde een beetje geheld is: de ene keer gaat de maan vanaf de aarde gezien iets boven de zon langs, de ander keer er onder.

Veilig kijken
De zonsverduistering vindt tijdens een schoolochtend plaats en het is natuurlijk enorm leuk en leerzaam om met de hele klas te gaan kijken. Doe dat wel op een veilige manier! Kijk nooit zonder goede bescherming rechtstreeks naar de zon; dat kan je oog onherstelbaar beschadigen. Gebruik een speciaal eclipsbrilletje. Deze zijn te koop bij veel plaatselijke sterrenwachten en via de NEMO-webshop.
Ook leuk én veilig is het om indirect naar de zonsverduistering te kijken:

  • Projecteer de zon door een kijker op een leeg vel papier. Let wel op dat de leerlingen toch niet door de kijker gaan kijken: de kijker werkt als een brandglas! Kijk hier voor een eenvoudige uitleg in het Engels.
  • Maak een zogenaamde pinhole camera
Op hemel.waarnemen.com vind je meer informatie over veilig naar de zon kijken.

Live stream van de zonsverduistering vanaf de Færøer Eilanden.
Hier vindt u alternatieve live streams
Lespakketten
Download hier het lespakket voor Groep 3-4 Zon, aarde, maan
Download hier het lespakket voor Groep 5-6 Zonsverduistering
Download hier het lespakket voor Klas 1-2 Maanfasen en verduisteringen

Meer informatie
zonsverduistering.nl
hemel.waarnemen.com
Veilig Zonnekijken
www.astronomie.nl

Evenementen
Space Expo, Noordwijk
Sonnenborgh, Utrecht
Infoversum, Groningen
Radboud Universiteit, Nijmegen
Artis, Amsterdam
Veel Publiekssterrenwachten

Fotowedstrijd
astronomie.nl