CanSat

Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat-competitie die in september 2016 van start ging. Tijdens het schooljaar 2016 – 2017 ontwerpen, bouwen, testen en lanceren maar liefst 25 scholierenteams een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje en bedenken ze zelf een missie die hun satelliet zal uitvoeren.

Meer over CanSat?

CanSat is een competitie voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De teams bedenken een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en presenteren dit aan een jury. De beste teams gaan hun CanSat lanceren met een raket, en weer veilig laten landen aan een parachute. Een bijzonder project waarin studenten de kans te krijgen om praktijk gerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn.

Rol van docent

Voor een geslaagde deelname, is vooral een betrokken en enthousiaste houding vanuit de school van groot belang. Uw taak is voornamelijk het coördineren van het project en het begeleiden van een team van 4 tot 5 leerlingen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de competitie past in de jaarplanning van de leerlingen of in het curriculum, en door mee te reizen naar verschillende evenementen.

Planning komende maanden

8 maart 2017: Deadline final design review.
24 maart 2017: Uitnodiging lanceerevenement (selectie 10 teams).
31 maart 2017: Lanceerevenement, A.S.K. ’t Harde.
7 april 2017: Back-up* lanceerevenement, A.S.K. ’t Harde.
12 april 2017: Deadline Final Paper.
21 april 2017: Prijsuitreiking in NEMO.

De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met 15 andere Europese teams, naar de Europese competitie. Deze vindt van 28 juni t/m 2 juli plaats bij de Centre of Applied Space Technology and Microgravity (ZARM), University of Bremen in Duitsland.

Contact

Vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar projectleider Anne van de Ven via info@ruimtevaartindeklas.nl.

Terugblik testdag 2017

Woensdag 8 februari 2017 kregen de 21 deelnemende leerlingenteams de kans om een testlancering uit te voeren met een drone vanaf 100 meter hoogte bij de Lange Duinen in Soest.

Bekijk de foto’s van de testdag

Marlijn Franken maakte onderstaand videoverslag: