CanSat competitie

Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. In schooljaar 2018-2019 organiseerde ESERO voor de 3e keer deze competitie in Nederland. De competitie is inmiddels afgelopen. De inschrijving voor de competitie 2019-2020 start in september.

Wat is CanSat?

CanSat is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit. Een bijzonder project waarin scholieren de kans krijgen om praktijk gerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie.

Start CanSat competitie 2019-2020

Compilatie CanSat competitie 2018-2019

Rol van docent

Voor een geslaagde deelname, is vooral een betrokken en enthousiaste houding vanuit de school van groot belang. De docent helpt de leerlingen op weg en is het eerste aanspreekpunt voor het schoolteam. Om u op weg te helpen, organiseren we een docententraining. Lees meer over de rol van de docent en het project in de informatiesheet.

Winnaar competitie 2018-2019

34 leerlingenteams uit heel Nederland deden mee aan de CanSat competitie 2018-2019. Team Project Beta van Stanislascollege uit Pijnacker won de eerste prijs. Zij vertegenwoordigen Nederland bij de Europese CanSat- competitie van 24-28 juni in Bologna, Italië.

Foto’s en video’s van de competitie 2018-2019


CanSat testdag


CanSat lanceerdag


CanSat prijsuitreiking

Foto’s zijn te downloaden via het Facebook album.