CanSat competitie

Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. In schooljaar 2018-2019 organiseert ESERO voor de 3e keer deze competitie in Nederland. De competitie is inmiddels van start. 32 teams van 22 scholen zijn aan de slag met hun eigen satelliet!

Wat is CanSat?

CanSat is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit. Een bijzonder project waarin scholieren de kans krijgen om praktijk gerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie.

Rol van docent

Voor een geslaagde deelname, is vooral een betrokken en enthousiaste houding vanuit de school van groot belang. De docent helpt de leerlingen op weg en is het eerste aanspreekpunt voor het schoolteam. Om u op weg te helpen, organiseren we een docententraining. Lees meer over de rol van de docent en het project in de informatiesheet.

Winnaar competitie 2018-2019

34 leerlingenteams uit heel Nederland deden mee aan de CanSat competitie 2017-2018. Team Project Beta van Stanislascollege uit Pijnacker won de eerste prijs. Zij vertegenwoordigen Nederland bij de Europese CanSat- competitie van 24-28 juni in Bologna, Italië.