CanSat competitie

Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. Na een succesvolle pilot organiseert ESERO in 2017-2018 een nieuwe CanSat competitie. Download de documenten en schrijf een research proposal om jullie groep op te geven voor de nieuwe competitie!

Wat is CanSat?

CanSat is een competitie voor leerlingen uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit. Een bijzonder project waarin studenten de kans krijgen om praktijk gerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie.

Rol van docent

Voor een geslaagde deelname, is vooral een betrokken en enthousiaste houding vanuit de school van groot belang. De docent helpt de leerlingen op weg en is het eerste aanspreekpunt voor het schoolteam. Om u op weg te helpen, organiseren we 11 november een docententraining. Lees meer over de rol van de docent en het project in de informatiesheet.

Terugblik competitie 2016-2017

Maar liefst 25 leerlingenteams namen deel aan de Nederlandse CanSat competitie 2016-2017. Het team Greetings From Space (Bertrand Russell College, Krommenie) won de eerste prijs van deze competitie 2016-2017. Bekijk hier foto’s en video’s van deze editie terug! Greetings From Space ging door naar de Europese eindstrijd en schreef daar een verslag over.