Maakonderwijs met ruimtevaart in de klas

Ruimtevaart is een inspirerende verrijking van uw lessen over wetenschap en technologie. Maak kennis met de vele mogelijkheden tijdens de gratis conferentie ‘Maakonderwijs met ruimtevaart in de klas’ op 28 september in Arnhem.

Keynote speaker

De conferentie start met een lezing door planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet. Sebastiaan heeft onlangs het boek “Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagochtend” geschreven. Behalve leuke verhalen over onze buurplaneten, staan er ook leuke proefjes in die u thuis of op school kunt doen.

Workshops

Ontwerp een Satelliet (bovenbouw)
Wendy van den Putte (NEMO/ESERO)
Satellieten zijn niet weg te denken uit ons leven. Ze helpen ons navigeren, communiceren, onderzoeken en rampen bestrijden. Ze kunnen bedreigde diersoorten volgen en het klimaat in de gaten houden. In deze workshop gaan we na een korte stoomcursus onze eigen satelliet ontwerpen om een probleem op aarde op te lossen. Een uitdaging die u ook met uw klas kunt aangaan.

Programmeer een Marsrover (bovenbouw)
Sander Jansen (NEMO/ESERO)
Een wagentje op mars is niet zomaar te besturen vanaf aarde. Je moet hem vooraf programmeren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat een autootje zelfstandig kan rijden zonder te botsen? Leer de principes van programmeren via een aantal leuke activiteiten die je direct in de klas kunt toepassen.

Maakkunde (bovenbouw)
Matthijs Dekkers (NEMO)
In de NEMO-lessenserie Maakkunde maken leerlingen kennis met onderzoekend en ontwerpend leren door zelf een oplossing voor een probleem te bedenken en te bouwen. In de ruimtevaartmodule leren kinderen over het nut van satellieten, ontwerpen ze een lanceerinstallatie, en zorgen dat het gelanceerde object weer veilig op de grond terechtkomt.

De wereld rond in twee minuten, dat kan in Toldijk
Albert Oving (CBS de Rank)
Op CBS de Rank in Toldijk, de eerste Thinking 4 Learning school in Nederland, leren de leerlingen al jaren onderzoekend en ontwerpend leren. Al meerdere keren gaat het over ontdekkingen in de Ruimte. In Toldijk heeft autodidact Henk Olthof in zijn tuin een astronomisch levenswerk gerealiseerd: het Achterhoeks Planetarium. De leerlingen van de Rank bewonderen daar vaak de sterrenhemel. In deze workshop hoort u de ervaringen van de Rank, hun valkuilen en hun adviezen bij het opzetten van ruimtevaart in de klas.

Meer informatie
De conferentie vindt plaats op woensdagmiddag 28 september in het Openluchtmuseum in Arnhem en wordt georganiseerd door Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland, en ESERO. Kosten: Gratis

Programma
13.45 uur Inloop
14.00 uur Welkom
14.10 uur Lezing
15.00 uur Workshopronde 1
Keuze uit diverse workshops
16.15 uur Workshopronde 2
Keuze uit diverse workshops
17.30 uur Borrel

Partners