Cassini-wetenschapper voor een dag 2017

Wie wordt Cassiniwetenschapper voor een dag? Leerlingen tussen 10 en 18 jaar kunnen in 2017 voor de laatste keer om deze titel strijden. Meedoen met de competitie kan door het schrijven van een essay. In drie leeftijdscategorieën worden Cassiniwetenschappers voor een dag uitgeroepen. Hun essay wordt op de website van ESA gepubliceerd, ze ontvangen een tas met ESA-kadootjes en een speciaal certificaat.

Wetenschappers hebben drie favorieten gekozen uit de vele beelden die ruimtesonde Cassini vanaf zijn baan om de planeet Saturnus naar de aarde zond. Zij vragen leerlingen nu om uit deze drie foto’s hun eigen favoriet te kiezen en in maximaal 500 woorden uit te leggen waarom ze juist dat beeld gekozen hebben.

Kies een foto

1 De geisers van Enceladus

Wetenschappers hebben met behulp van ruimtesonde Cassini maar liefst 101 geisers ontdekt op de Saturnusmaan Enceladus. Ze denken dat het water dat deze geisers omhoog spuiten afkomstig is uit Enceladus’ ondergrondse oceaan.
Deze foto is uit twee hoge resolutiebeelden samengesteld die Cassini maakte tijdens een duikvlucht langs de zuidpool van Enceladus.
Bekijk de foto

2 De meren van Titan

Anders dan op aarde bestaan de meren op Titan niet uit water, maar uit methaan en ethaan. Bij Titan is de enige plek in ons zonnestelsel buiten de aarde waar astronomen vloeistof op het oppervlak hebben gevonden.
De foto bestaat uit een mozaiek van 9 foto’s die Cassini op 26 oktober 2004 maakte toen hij vlak langs de maan Titan vloog. De foto’s zijn bewerkt zodat verstoringen door de atmosfeer minder opvallen en de kenmerken van het oppervlakte van de maan beter te zien zijn.
Bekijk de foto

3 De noordpool van Saturnus

In 1981 observeerde de ruimtesonde Voyager-2 een zeshoekige wolkenband rondom de Noordpool. Ruim 30 jaar later maakte ook Cassini een foto. Het bleek dat deze eigenaardige wolkenband rond een grote en sterke storm liep.
Bekijk de foto

Schrijf een essay

Leerlingen kunnen meedoen met de competitie door een essay of opstel te schrijven over de foto die ze hebben uitgekozen. Wat maakt deze foto wetenschappelijk interessant, wat kan je ervan leren en wat zou je nog meer willen weten over het onderwerp van de foto? Het essay, in het Nederlands of Engels, mag maximaal 500 woorden lang zijn.

De regels van de competitie

Leerlingen kunnen meedoen in drie leeftijdscategorieën
10-12 jaar oud
13-15 jaar oud
16-18 jaar oud

Meedoen kan als individu of als team (maximaal 4 leerlingen). Per team of leerling wordt maar één inzending geaccepteerd.

Leerlingen die woonachtig zijn in Nederland kunnen hun essay tot 3 april, 23:59 uur per email insturen aan [email protected] met als onderwerp CASSINI COMPETITIE. Vergeet niet om je naam, leeftijd, school en woonplaats te vermelden.

Meer Informatie

ESA-pagina Cassini-competitie (Eng)
de Cassini-Huijgens missie (Eng)