Astro Pi

Altijd al een experiment in de ruimte willen doen? Dat kan door een computerprogramma te schrijven en deze te uploaden naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van het ISS zijn twee Astro Pi computers. Leerlingen kunnen voor de Astro Pi een computerprogramma schrijven zodat deze een missie in de ruimte uitvoert. Er is keuze tussen een Mission Zero en een Mission Space Lab.

Wat is een Astro Pi?

Een Astro Pi is een kleine computer speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. De Astro Pi kan metingen verrichten en foto’s en video’s maken. Daarnaast heeft hij een klein LED scherm waarop de leerlingen een boodschap aan de astronauten kunnen laten zien.

2 missies: Mission Zero en Mission Space Lab

Op maandag 25 september hebben ESA en de Raspberry Pi Foundation de Astro Pi challenge 2017 – 2018 gelanceerd. Leerlingen kunnen meedoen met twee missies: Mission Zero en Mission Space Lab.

Voor Mission Zero (t/m 14 jaar) schrijven leerlingen een code waarmee de Astro Pi de temperatuur laat zien op het LED scherm. Nadat de code is geüpload naar het ISS, krijgen ze een certificaat met het tijdstip waarop de code is uitgevoerd.

Bij Mission Space Lab missie (t/m 19 jaar) bedenken de leerlingen zelf een wetenschappelijke missie die ze met de Astro Pi kunnen uitvoeren. Na goedkeuring van de missie krijgen ze een Astro Pi kit toegestuurd waarmee de leerlingen hun code kunnen schrijven en uittesten. Na een check wordt een code naar het ISS geüpload. Ze ontvangen de meetgegevens, analyseren deze en schrijven een rapport.