Lessenkalender 2018: Maansverduistering

In de avond van 27 juli kunnen we vanuit Nederland een verduisterde maan zien opkomen. De verduistering zelf begint om 19.31 uur, maar pas rond 21.30 uur komt de dan totaal verduisterde maan boven de horizon. Om 22.22 uur is de verduistering maximaal.

Een totale maansverduistering kan heel indrukwekkend zijn: de maan krijgt een sterke rode gloed. Nu maar hopen dat het niet bewolkt is.

Wil je de verduisterde maan zien, hou er dan rekening mee dat die erg laag staat en zoek een plek met een goed vrij uitzicht naar het Zuidoosten.

Hoe ontstaat een maansverduistering?
Een maansverduistering ontstaat wanneer de aarde precies tussen de maan en de zon staat. In dit geval valt de schaduw van de aarde op de maan. De maan kleurt dan oranje/rood. Deze kleur ontstaat door het zonlicht dat door de aardatmosfeer wordt afgebogen richting de maan.
Een maansverduistering kan alleen optreden bij volle maan: alleen dan staat de aarde tussen de maan en zon. Toch hebben we niet elke maand een maansverduistering. Dat omdat de baan van de maan om de aarde een beetje geheld is; hij maakt een kleine hoek ten opzichte van het baanvlak van de aarde om de zon.
Daardoor gaat de maan niet altijd door de schaduw van de aarde. Meestal gaat de aarde vanaf de maan gezien boven of onder de zon langs.

Ga terug naar Lessenkalender Ruimtevaart

Lespakketten