Lessenkalender 2019: Maansverduistering

In de ochtend van 21 januari kunnen we vanuit Nederland een verduisterde maan zien. De eclips begint om 3:36 uur en eindigt om 8:50 uur. De maan heeft op het hoogtepunt van de verduistering om 6:13 een mooie rode gloed.

Tijdens een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan precies op één lijn. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. In de eerste twee uur is de maan gedeeltelijk verduisterd. Tussen 5:41 en 6:44 uur staat de maan volledig in de schaduw van de aarde. De maan krijgt dan een rode gloed. Het rode licht ontstaat doordat de aardatmosfeer het zonlicht afbuigt. Het meeste licht komt gewoon op aarde terecht, maar een klein beetje rood licht wordt langs de aarde afgebogen en komt uiteindelijk op de maan terecht.

De maan draait in ongeveer een maand tijd om de aarde. Halverwege zo’n rondje is het volle maan. De maan, de aarde en de zon staan dan ongeveer op één lijn. Hierdoor zie je vanaf aarde het deel van de maan dat de zon beschijnt. Soms staan ze wel precies in één lijn en dan is het dus maansverduistering! In onze lessen over maanfasen en maansverduisteringen staat het precies uitgelegd.

Wil je de verduisterde maan zien, sta dan vroeg op en zoek een plekje met weinig omgevingslicht waar je goed uitzicht naar het zuidwesten hebt. En het mag natuurlijk niet bewolkt zijn.

Ga terug naar Lessenkalender Ruimtevaart

Meer Informatie
hemel.waarnemen.com

Download hier het lespakket voor Groep 7-8 Maansverduistering en fasen van de maan
Download hier het lespakket voor Klas 1-2 Maanfasen en verduisteringen