Het heelal in NEMO en in de klas

Het heelal spreekt tot de verbeelding. In de nieuwe NEMO-tentoonstelling ‘Leven in het heelal’ kunnen leerlingen op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het heelal. Om de onderwerpen uit de tentoonstelling verder uit te diepen hebben wij de bijpassende lesideeën van Ruimtevaart in de klas onder elkaar gezet.

Leven

Leven op aarde kan zich aanpassen aan extreme omstandigheden. In NEMO zie je een paar voorbeelden. Zou er elders in het heelal ook leven zijn?

In NEMO – Extreem Leven

In de klas (onderbouw VO): Is er leven in de ruimte?

Straling

Hoe weten astronomen uit welke stoffen planeten en sterren ver van ons vandaan bestaan? Door heel goed te kijken naar de spectra die ze uitstralen. Dat is de basis van veel astronomisch onderzoek.

In NEMO – Stralende Stoffen

In de klas (onderbouw VO): Straling en Exomars, onderzoek naar leven

Meteorieten

In de tentoonstelling ‘Leven in het heelal’ kan je onze aarde beschermen tegen gevaren uit de ruimte, zoals meteorieten. Maar wat gebeurt er als zo’n meteoriet toch inslaat op aarde? In NEMO kan je zo’n meteoriet ook echt aanraken.

In NEMO – Meteoriet

In de klas (onderbouw VO): Meteoren, meteorieten en kraters

Afstanden

Op NEMO’s ruimtefiets leg je lichtjaren in seconden af en dan nog ben je niet ver gekomen. Afstanden in het heelal zijn enorm.

In NEMO – Ruimtefiets

In de klas (onderbouw VO): Reis door de ruimte in machten van 10

Sterrenbeelden

Sommige sterren lijken samen een figuur voor te stellen; een sterrenbeeld. Bijvoorbeeld Orion of het Steelpannetje (de Kleine Beer). Maar hoe ziet het eruit als je vanuit een andere hoek kijkt?

In NEMO – Steelpan

In de klas (onderbouw VO): Sterrenbeelden in 3D en
Afstanden meten in het heelal

Naar NEMO

Zo enthousiast over het heelal dat u met de klas een bezoek wilt brengen aan de tentoonstelling ‘Leven in het heelal’? Voor scholen biedt NEMO veel extra’s bij de tentoonstelling: Werkbladen, de workshop Planeetonderzoek met een inleidende en afsluitende les, en zelfs een zwaartekrachtspel.

Lespakketten