50 jaar mensen op de maan

In de nacht van 20 op 21 juli 1969 landden de eerste mensen ooit op de maan. Neil Armstrong sprak de beroemd geworden woorden “It’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind”.

De race naar de maan

De maanlanding is het hoogtepunt van de ruimtevaartwedloop tijdens de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie was in 1957 de eerste die een satelliet in een baan rond de aarde bracht. De Amerikanen waren zowel onder de indruk als geschrokken, want de Sovjet-Unie zou via de ruimte een aanval op de VS kunnen plegen. President John F. Kennedy besloot daarom in 1961 om nog voor het einde van dit decennium een mens naar de maan te brengen. De VS zou volgens hem als leidende natie vrede en vrijheid in de ruimte moeten brengen.

Het Apolloprogramma

Het Apolloprogramma van NASA omvatte naast enkele rakettests in de beginfase 17 missies. Apollo 1 is in 1967 stopgezet nadat er bij een brand 3 bemanningsleden omkwamen. Apollo 2 en 3 hebben nooit gevlogen, Apollo 4, 5 en 6 waren onbemande testmissies en Apollo 7 was de eerste bemande testmissie waarbij astronauten enkele dagen in een baan rond de aarde draaiden.

Vanaf Apollo 8 was duidelijk hoe de maanlanding moest verlopen. Een zeer grote raket brengt een ruimteschip in een baan rond de aarde. Dat ruimteschip lanceert daarna zichzelf naar de maan. Via een aantal ingewikkelde manoeuvres worden onderdelen van dat ruimteschip gekoppeld en weer losgekoppeld. Een deel landt op de maan. Een deel daarvan blijft achter op de maan en uiteindelijk keert alleen de commandomodule met de drie astronauten weer terug op aarde. Tijdens Apollo 8, 9 en 10 werden onderdelen van deze procedure succesvol getest.

Apollo 11 werd op 16 juli 1969 gelanceerd. Op 20 juli landde de maanmodule “Eagle” op de maan en een paar uur later, op 21 juli om 3:56 Nederlandse tijd zette Neil Armstrong zijn voet op de maan. Op 25 juli keerde de bemanning weer veilig terug.

Er zouden hierna nog 5 succesvolle maanlandingen plaatsvinden (bij Apollo 13 lukte dit niet) en na 1972 is er geen mens meer op de maan geweest.

Lespakketten