Vanuit je huis naar de ruimte!

Ruimtevaart is een hot topic op veel basisscholen in Nederland. Denk aan scholen die de SpaceBuzz op bezoek krijgen, Mission X uitvoeren of scholen die zelf een project over de ruimte hebben samengesteld met lessen van ESERO NL.
Ruimtevaart is echter een onderwerp waarmee je ook thuis prima aan de slag kunt. Daarom sloegen verschillende Nederlandse organisaties voor ruimtevaarteducatie de handen ineen. Samen maakten ze thuisinderuimte.nl, een website boordevol lessen, activiteiten en inspirerende informatie over de ruimte en de ruimtevaart.

Tips van ervaringsdeskundige André Kuipers
Astronaut André Kuipers vertelt op de website hoe het is om samen te leven in een kleine ruimte, afgezonderd van de wereld en alleen familie en vrienden te kunnen spreken via de telefoon of een videoverbinding: ‘Het is belangrijk om in contact te blijven met anderen, ook al is dat via een scherm. Het is belangrijk om fit te blijven, daarom sporten astronauten in de ruimte elke dag. En het is belangrijk om leuke, nuttige en inspirerende activiteiten te ondernemen.’

Leuke activiteiten voor thuis
Zulke activiteiten zijn te vinden op de website thuisinderuimte.nl. Ze variëren van fysieke oefeningen tot onderzoeksopdrachten, leerzame video’s over de ruimte en complete lessen over voeding, de aarde en het heelal. Je kunt meteen met de materialen aan de slag.

De website is een initiatief van het Netherlands Space Office (NSO) en kwam voort uit een intensieve samenwerking tussen Nederlandse partijen en projecten voor ruimtevaarteducatie: ESERO NL, Mission X, Space Expo, SpaceBuzz en Space Academy.