Uitleg lespakketten VO

Gebruikswijzer

De lessen zijn geschikt voor HAVO en VWO leerlingen. Ze zijn te gebruiken binnen de vakgebieden; natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, aardrijkskunde en science. Meestal zijn deze lessen vakoverstijgend. De veertig lessen zijn verdeeld over vier thema’s. Elk thema is herkenbaar aan een eigen logo en bijpassende kleurstelling. De onderwerpen van alle lessen zijn binnen de context van ruimtevaart en sterrenkunde geplaatst.

Opbouw van de lessen

Een les bestaat uit een docenten- en leerlingendeel. Het docentendeel geeft een introductie op het onderwerp,de tijdsduur van de les, de vakken waar de les bijpast, de kerndoelen die bij deze les van toepassing zijn, de benodigdheden die verzameld moeten worden en het voorgestelde lesverloop. Hierdoor heeft u snel een goed overzicht van de les.

In de kantlijn vindt u pictogrammen die verwijzen naar de methodiek van onderzoekend en ontwerpend leren. De achtergrond daarvan vindt u in een apart document.

In het onderdeel “Achtergrond informatie voor de docent”. vindt u extra informatie over het onderwerp die u kunt gebruiken bij de voorbereiding.

Het leerlingendeel bevat werkbladen die u kopieert voor de leerlingen. Leerlingen kunnen over het algemeen zelfstandig aan de lessen werken. Lessen worden vaak wel plenair ingeleid en afgesloten.

De werkvormen binnen een les zijn verschillend. Opdrachten kunnen individueel, in tweetallen, in viertallen of klassikaal worden gedaan. Antwoorden op vragen zijn niet meegegeven. Het accent ligt bij de lessen op het proces van het onderzoeken of ontwerpen.

Zoeken op vak of kerndoel

U kunt bij elke afzonderlijke les ook op de vakken en kerndoelen klikken. Dan krijgt u een overzicht van alle lessen die of bij het vak horen, of alle lessen die aan een kerndoel voldoen.

Afbeeldingen, filmpjes en animaties

Vrijwel alle lessen bevatten afbeeldingen, filmpjes en/of animaties. Deze zijn opgenomen in de beeldbank bij de les zelf. Dit materiaal kunt u tijdens de les direct vanaf de computer met beamer of via een digitaal schoolbord aan de leerlingen tonen. Leerlingen kunnen de filmpjes e.d ook zelf bekijken op een computer met internetverbinding.

Verbruiksmaterialen

De materialen die voor een les gebruikt worden, zijn niet kostbaar en gemakkelijk aan te schaffen indien nodig. Mocht u niet in het bezit zijn van alle benodigdheden, dan is een creatieve oplossing vaak al voldoende om de les alsnog uit te kunnen voeren. Bij de benodigdheden wordt indien nodig verwezen naar websites van leveranciers.


De thema’s

  • thema 1 Introductie ruimtevaart en sterrenkunde
  • thema 2 Aarde
  • thema 3 Heelal
  • thema 4 Ruimtevaart
Thema 1 bevat vier introductielessen over ruimtevaart en sterrenkunde
De thema’s 2 t/m 4 bevatten elk 12 lessen.