Lucht is overal om ons heen. Je kunt het niet zien en toch drukt het op onze schouders. Hoe meet je dan zoiets? In deze les maken de leerlingen een barometer en houden de luchtdruk een paar dagen bij.
Tijd meten zonder instrumenten is lastig. De leerlingen leren dat de tijd op aarde niet overal hetzelfde is. Ze maken een eigen zandloper om de tijd te kunnen meten.
De leerlingen maken een werkstuk over een sterrenbeeld uit de dierenriem en leren dat sterren in hetzelfde sterrenbeeld niet allemaal op dezelfde afstand van de aarde staan.
Hoe komt het dat topografische kaarten de aarde plat maken? Op internet kun je veel kaarten vinden. Leerlingen gebruiken Google Maps en maken verschillende kaartopdrachten.
Leerlingen maken in deze les hun eigen marskanalen. Ze leren dat water ronde, natuurlijke kanalen kan vormen. Heel anders dan de rechte kanalen die mensen graven.
Raketten komen uit verschillende landen. Hoe kun je zien uit welk land een raket komt? Leerlingen ontwerpen een raket en leren de vlaggen van verschillende landen te herkennen.
Om in de ruimte te kunnen eten, krijgen astronauten speciaal voedsel mee. Dat moet natuurlijk wel gezond zijn. De leerlingen doen onderzoek naar de voedingsstoffen in verschillende producten.